Last van Rouwvliegjes ?
De varenrouwmug is een veel voorkomende plaaginsect, bij binnenshuis gekweekte planten. Vooral als de luchtvochtigheid hoog is. U kunt ze zien rondvliegen bij kamerplanten of ze verzamelen zich bij een nabijgelegen raam. Deze mug steekt gelukkig niet maar kan wel voor overlast zorgen.
De varenrouwmug legt haar eitjes in de bodem. Wanneer deze uitkomen wordt er een larve geboren. Ze hebben een glanzende zwarte kop en een langwerpig, witachtig tot transparant lichaam, ongeveer 3 mm lang. Ze komen het meest voor in vochtige, rijke bodems en voeden zich met wortels, schimmels en andere organische materialen. De larven kruipen uit de grond en beginnen direct met het knagen aan de wortels.
Volwassenen varenrouwmuggen zijn delicate, grijszwarte, mugachtige vliegen met lange poten en een paar heldere vleugels. De volwassen varenrouwmug is zo’n 4 tot 5 mm groot. Ze lijken erg op fruitvliegjes. Het zijn geen goede vliegers. De volwassen muggen leven voornamelijk van dood organisch materiaal maar bij gebrek hieraan vreten ze ook de wortels van levende planten aan.
Volwassen exemplaren leven ongeveer een week en leggen tot 300 eieren in de rijke, vochtige bodem. Binnen 4-6 dagen verschijnen er kleine larven en beginnen ze zich te voeden met plantenwortels gedurende hun twee weken durende periode. Het popstadium duurt 3-4 dagen, waarna jonge volwassenen de grond verlaten en beginnen aan de volgende generatie. De gehele levenscyclus van ei tot volwassen kan in slechts 3-4 weken worden voltooid, dit is afhankelijk van de temperatuur.
Schadebeeld.
Bekende schadebeelden van de varenrouwmug zijn plotselinge verwelking, verlies van kracht, slechte groei en vergeling. Bij ernstige besmetting kan een aanzienlijk deel van de planten verloren gaan. Larven zijn het schadelijkst voor zaailingen, stekken en jonge planten. Doordat de larven het gewas aanvreten krijgt de plant moeite met het opnemen van water en voedingsstoffen. Sterke, oudere planten komen de schade vaak wel te boven tenzij de infectie erg hoog is.
Bestrijden van varenrouwmug.
Het bestrijden van de varenrouwmug kan door biologische bestrijders in te zetten.
- Atheta Coriaria (koker 500)
Kortschildkever voor het bestrijden van de larven van de varenrouwmug en mieren.
- Atheta Coriaria (emmer 3.000)
Kortschildkever voor het bestrijden van de larven van de varenrouwmug en mieren.
- Steinernema Feltiae x 50 mlj.
Aaltjes tegen o.a. de larven van de varenrouwmug, taxuskever, mieren, de eikenprocessierups en de mineervlieg.
- Steinernema Feltiae x 1 miljard.
Aaltjes tegen o.a. de larven van de varenrouwmug, taxuskever, mieren, de eikenprocessierups en de mineervlieg.