Last van de Taxuskever ?
De taxuskever, ook wel gegroefde lapsnuitkever genoemd, vormt elk jaar rond mei een plaag in de Nederlandse tuinen. Planten zoals rododendron, cyclaam, azalea en aardbei zijn favoriet.
Steinernema Kraussei, dé natuurlijke vijand tegen de taxuskever.
Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, komen voor in verschillende soorten. Sommige kunnen worden ingezet als plaagbestrijder. Een van die soorten is Steinernema kraussei. Dit is de natuurlijke vijand van de larven van een taxuskever maar ook van andere snuitkeversoorten.
Volwassen taxuskevers zijn stoffige grijze of zwarte loopkevers die ’s nachts actief zijn en tot 9 mm lang worden. De volwassen kevers hebben een brede snuit.
Larven van de taxuskever zijn roomwit met bruine C-vormige koppen. Ze worden tot 10 mm lang. Ze groeien uit ronde, kleine eitjes (<1 mm), waardoor ze moeilijk in de grond te herkennen zijn.
Taxuskever symptomen.
Het eerste teken van een taxuskever-probleem kunnen onregelmatig gevormde inkepingen op bladeren zijn. Vooral op groenblijvende planten zoals rododendrons en camelia’s.
Naarmate de plaag vordert, merk je dat planten verwelken, instorten en uiteindelijk afsterven. Dit is het gevolg van de schade die wordt veroorzaakt door de larven van de taxuskever die zich voeden met de wortels.
Taxuskever bestrijden.
Vangen: Leg een oud, gebruikt houten plankje met wat groeven tussen de planten of in de borders, hieronder verschuilen de kevers zich graag tegen het einde van de nacht. Als het plankje overdag wordt opgetild blijven de kevers zich hieraan vasthouden. Schud het plankje (of potplanten) boven een stuk karton of krant om de loopkevers los te maken. Verzamel de losgeraakte taxuskevers, plet ze en gooi ze weg.
Er zijn ook wat huismiddeltjes die je kunt inzetten om de taxuskever te bestrijden.
Knoflook. Kook gekneusde knoflook 10 minuten in 1 liter water. Spuit je planten iedere 2 weken in met het knoflookwater. Knoflook is ook relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Aan de andere kant is een nadeel van deze methode dat het afschrikken minder effectief kan zijn bij een zware besmetting en dat herhaalde toepassingen nodig zijn om effectief te blijven. Bovendien biedt knoflookextract geen directe oplossing voor de larven, wat betekent dat het probleem niet volledig wordt opgelost.
Koffie. Het gebruik van koffie of koffiedik om taxuskevers te bestrijden is een natuurlijke methode die werkt door de kevers af te schrikken. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat het milieuvriendelijk en veilig is voor andere organismen in de tuin. Koffie is bovendien gemakkelijk toegankelijk. Het kan ook bijdragen aan de bodemvruchtbaarheid wanneer het wordt afgebroken. Een nadeel is echter dat de effectiviteit van koffie tegen taxuskevers niet wetenschappelijk bewezen is en mogelijk varieert.
Larve taxuskever bestrijden.
Biologische bestrijding doet u het beste met aaltjes tegen taxuskevers te gebruiken. Deze taxuskeveraaltjes (Steinernema kraussei) verdeel je in de grond. De parasitaire wormen zijn onschadelijk voor planten, maar dodelijk voor taxuskeverlarven. Breng voor het beste resultaat aaltjes aan in de nazomer wanneer de bodemtemperatuur boven de 5°C is en de grond vochtig is.
Inzet in de grond.
Wil je aaltjes uitzetten tegen de taxuskever en zijn larven? Voor bestrijding in de grond wordt aangeraden om 1 miljoen aaltjes per 1 m² uit te zetten. Bij ernstige besmetting kun je dit verhogen naar 1,5 miljoen per 1 m². Om optimale resultaten te bereiken, herhaal je de behandeling na twee tot drie weken. Volg daarbij nauwkeurig de gebruiksinstructies.
Inzet op bladeren.
Wanneer je de aaltjes rechtstreeks op bladeren spuit om de taxuskever te bestrijden, houd je dezelfde dosering aan: 1 miljoen aaltjes per 1 m². Aangezien de grootte van struiken varieert, kun je de benodigde hoeveelheid aanpassen. Het uitzetten van de aaltjes gebeurt bij voorkeur in de avond of nacht, omdat ze slecht tegen UV-licht kunnen.
- Steinernema Kraussei x 50 miljoen
Steinernema kraussei is de meest effectieve bestrijder van larven van de taxuskever. Voldoende voor 50 m2
- Steinernema Kraussei x 250 miljoen
Steinernema kraussei is de meest effectieve bestrijder van larven van de taxuskever. Voldoende voor 250 m2